Slik fungerer budrunden

Uavhengig om du selger bolig eller er kjøper – det er lite som er mer spennende eller nervepirrende enn budrunden. Hva er den beste strategien? Hva bør man gjøre? Vi gir deg noen råd underveis.

Foto: Getty Images

Du har vært på visning og funnet det du mener er drømmeboligen. Du har bestemt deg for å legge inn bud på den, men hvordan bør du gå frem? Hvilke regler gjelder? En indikator kan være antall interessenter på selve visningen, men husk at selv om det er mange på visning, betyr ikke det nødvendigvis at alle blir med på en budrunde. Mange er nok også bare nysgjerrige.

Heldigvis er det en del automatikk i dette. Har du vært på visning og satt deg opp på liste, vil du automatisk bli kontaktet av megler når budgivingen starter for å høre om du er interessert. Digitaliseringen har for øvrig gjort budgivningen lettere og tryggere. Alt fungerer elektronisk og man kan registrere seg via BankID for å kunne legge inn bud.

Vit hvor høyt du vil gå
En ting som kan være greit før du setter i gang, er å ha finansieringsbeviset klart. Dette får du fra banken din, og viser hvor høyt du kan gå. Hold deg til maksgrensen din. Husk at budet ditt er bindende!

– Det viktigste du gjør ved en budrunde, er å finne ut om hvor interessert du er, sier eiendomsmegler Jonas Bergtun hos Grimsøen & Partners i Sarpsborg. – Du må være sikker på hvor høyt du er villig til å gå, og holde deg til dette, sier han. – Er dette en bolig du har tenkt å bli boende i lenge, eller er det bare en mellomstasjon til du finner noe bedre? Dette er ting du bør ha klart for deg, understreker han.  

Gå “all in” eller avvente?
Når skal du legge inn budet ditt, og hvor høyt bør det være? Her finnes det flere meninger, men mange mener at et skambud sjelden er en god strategi om det er andre som har vist interesse. Det kan få flere til å bli med i budrunden, og man ønsker jo å ha så få konkurrenter som mulig i budrunden.

– I Sarpsborg omegn, som er vårt marked, er ikke alltid temperaturen på samme nivå som en to-roms på Majorstuen. . – Men som et generelt råd, er det lurt å spørre megler om hvordan interessen for boligen er. Er det mange interessenter eller bare noen få? Spør megler og du vil som regel få et ganske riktig bilde av situasjonen. Valg av strategi er helt avhengig av hvor lyst du selv har på eiendommen, men også hvordan du opplever andre.
Selv om det ikke finnes noen fasit, mener Bergtun at en god strategi kan være å gå «all in».
– Hvis du virkelig vil ha objektet, og du opplever at mange viser interesse, kan det være lurt å legge inn alt på en gang og se om det holder. Spesielt lurt er dette der du tror det kommer mange med i budrunden – da er jo eneste reelle virkemiddel å forsøke å vise muskler.

Jonas Bergtun

Det krever litt mot for å gå «all inn», så mange synes å avvente litt og se på de andre budene først, før de går inn selv, er en god strategi. – Da kan man lese litt ut av hvilken strategi de andre budgiverne har lagt seg på, og agere deretter, mener han. Som for eksempel at de andre øker budene veldig forsiktig, Da kan du kontre med å legge inn et bud med en større økning, som kanskje kan ta motet fra de andre budgiverne. Samtidig har det lett for å bli slik at du aldri kommer med i budrunden og dermed aldri får tatt føringen. På den andre siden, dersom det skjer lite så vet du med ett mye mer om situasjonen.

Motbud
Det hender av og til at det kun er én budgiver, og da er det lett å tro at man kan gjøre et kupp. Det kan selvsagt være tilfelle, men det er til slutt opp til selger å avgjøre om budet er godt nok eller ikke.

– Noen ganger kan selger komme med et motbud, forklarer Bergtun. –  Da er det viktig at vi som meglere informerer selger om at et motbud faktisk er juridisk bindende. Det er også viktig at interessentene forstår at motbudet kommer fra selger, og ikke er et bud fra en annen interessent. Det er med andre ord et tilbud om salg til en fastpris.

Advokat Johan Arnt Mettevoll i Mettevoll Advokatfirma, bekrefter dette: – Ved et motbud snus rollene på hodet, nå er selger budgiver, – Da legger selger press på kjøper, og selger angir da en pris han/hun er villig å selge for og at man ikke vil akseptere et lavere beløp, sier han. – Det er et slags «Take it or leave it».

Det er dog viktig å huske på at dersom selger kommer med et motbud, vil dette frem til akseptfristen er ute, eller at kjøper aksepterer budet, være bindende for selger som da ikke kan  akseptere nye høyere bud fra andre.

– Selger kan heller komme med en oppfordring til budgiver at vedkommende ikke selger under en gitt pris, sier Mettevoll. – En oppfordring er ikke rettslig bindende og gir kjøper en mulighet til å justere budet sitt.

Det er mange forskjellige strategier, og situasjonen kan være vanskelige å lese, så det finnes ingen fasit. Et generelt råd vil igjen være å vise megler tilliten ved å spørre om råd. Det kan jo hende du har dagen, og er med i en budrunde med andre budgivere som kanskje ikke er like innstilte på boligen som deg?

Når du har fått tilslaget, da er det bare å starte feiringen. Lykke til!