Sikre boligen din før sommerferien

Sommerferien er rett rundt hjørnet, og det er på tide å planlegge og forberede deg på en avslappende ferie. Men før du lukker døren bak deg og drar på reise, er det viktig å sikre boligen din. Ved å ta noen enkle grep kan du redusere risikoen for innbrudd og skader, og samtidig ha tryggheten til å vite at du har dekning gjennom riktig forsikringsordning. Her er noen viktige punkter du bør vurdere.

Sjekk forsikringsdekningen din

Før du reiser, bør du gå gjennom forsikringsavtalen din for å sikre deg at boligen er tilstrekkelig dekket. Sjekk forsikringsselskapets krav og anbefalinger for å opprettholde gyldig dekning mens du er borte. Noen forsikringsselskaper kan kreve spesielle tiltak, som for eksempel montering av visse typer alarmer eller varslingssystemer.

Installér et alarmsystem

Et alarmanlegg kan være et effektivt middel for å avskrekke innbrudd og beskytte hjemmet ditt. Vurder å investere i et profesjonelt alarmsystem som kan tilpasses behovene dine. Slike systemer kan gi varsler til deg selv, naboer eller et sikkerhetsselskap dersom det oppdages uautorisert tilgang til eiendommen.

Be naboen om å se etter huset

Få en nabo eller en pålitelig venn til å se etter huset ditt mens du er borte. Be dem om å plukke opp posten, tømme søppelet for å gi inntrykk av at noen er hjemme. En opplyst og bebodd bolig er mindre sannsynlig å bli mål for innbrudd.

Tilkall hjelp til hagearbeid og vedlikehold

Om du skal på en skikkelig langtur så er en overgrodd hage et synlig tegn til fravær og kan indikere at boligen er ubebodd. Få noen til å ta seg av gressklipping, beskjæring av trær eller annet nødvendig vedlikehold mens du er borte. Dette vil bidra til å opprettholde et beboelig utseende på eiendommen.

Slå av unødvendige apparater – altså dra ut støpselet!

Før du forlater hjemmet, husk å slå av og frakoble unødvendige apparater og elektroniske enheter. – det betyr å dra ut støpselet.  Dette inkluderer TV-er, datamaskiner, kaffemaskiner, strykejern og andre elektriske apparater som ikke trenger å være tilkoblet mens du er borte. Ikke bare vil dette bidra til å spare strøm, det vil også redusere risikoen for brann eller elektriske feil.

Kontroller låser og sikkerhetssystemer

Gå grundig gjennom alle låser på vinduer og dører i hjemmet ditt. Sørg for at de er i god stand og fungerer som de skal. Hvis du har sikkerhetssystemer som overvåkningskameraer eller bevegelsessensorer, sjekk at de fungerer korrekt og er riktig innstilt før du drar

Ikke etterlat verdifulle gjenstander i siktbart område

Fjern verdifulle gjenstander som smykker, kontanter, bærbare datamaskiner og lignende fra synlig oppbevaring. Slik at om noen lusker utenfor vinduet ditt, vil ikke de se noe av umiddelbar verdi.  Enten du har en safe eller et annet skjult oppbevaringssted, er det viktig å holde verdifulle eiendeler utenfor synsvidde for potensielle innbruddstyver.

Be om midlertidig oppbevaring av post og aviser

En full postkasse eller bunke med aviser på trappen er et tydelig tegn på at ingen er hjemme. Be postkontoret om midlertidig oppbevaring av posten din, eller be en nabo om å samle inn posten for deg. Det samme gjelder aviser eller andre abonnementer du har.

Installer timerbrytere eller smarte lyspærer

Ved å installere timerbrytere eller smarte lyspærer kan du programmere lysene i huset til å slå seg på og av på bestemte tidspunkter. Dette skaper en illusjon av aktivitet i hjemmet, selv når du er borte.

Kontroller røykvarslere og brannslokkingsapparater

Før du drar på ferie, sørg for at alle røykvarslere i hjemmet er i god stand og fungerer som de skal. Bytt ut batteriene hvis nødvendig. Ha også brannslokkingsapparater lett tilgjengelig, i tilfelle en nødssituasjon skulle oppstå.

Ved å ta disse grepene kan du legge til rette for en trygg og sikker ferie, samtidig som du beskytter hjemmet ditt. Husk også å informere nøkkelpersoner, som for eksempel nære naboer eller familiemedlemmer, om at du er borte, slik at de kan bistå i tilfelle av uventede hendelser. Med riktig forsikringsdekning, alarmløsninger og disse nyttige tipsene og triksene, kan du nyte ferien din med ro i sjelen.